torsdag 19 januari 2012

San Jose Sharks Vs. Calgary Flames 2-1 (SO)


Speldatum: 17/1-2012
Spelplats: HP Pavilion, San Jose
Serie/Turnering: National Hockey League

Då var det dags för Calgary Flames att inleda en tre matcher lång roadtrip och första anhalt var alltså ”The Shark Tank” i San Jose där Sharks stod för motståndet. Calgary har vanligtvis svårt mot San Jose i seriespelet medan det har gått lättar i slutspelet och den analysen stämmer in även denna gång. I alla fall vad det seriespel. Matchen i sin helhet var en hård batalj som mest böljade fram och tillbaka där lagen turades om att ha halvdana målchanser. Det fanns heta målchanser helt klart men det kändes aldrig riktigt farligt åt något håll då båda målvakterna spelade både lugnt och förbannat bra. Miikka Kiprusoff vann målvaktskampen över sin landsman Antti Niemi tycker jag för ”Kipper” gjorde som vanligt några helt vansinniga räddningar där han knappt visste vad han gjorde.

Hur som helst så var hela matchen ett ställningskrig men spelat var som sagt hårt med mycket tacklingar och känslor vilket gjorde det till en målsnål tillställning men det var ändå väldigt underhållande. Det tog halva matchen innan vi fick ett mål och då var det Calgary som tog för sig då Jarome Iginla jobbade fram pucken i högra sarghörnet och på något sätt letade sig pucken fram till Chris Butler långt upp på vänsterbacken som tog i och sköt ett stenhårt slagskott rätt upp i bortre krysset! Snyggt som attan var det och trots att Niemi hann med i sidoförflyttningen så var han helt borta då han inte visste var pucken var.

Sen fortsatte det med ”nord och syd-hockey” som Niklas Wikegård skulle ha uttryckt det men allt efter som matchen led mot sitt slut så ökade intensiteten i målchanserna och båda målvakterna fick jobba hårt för att freda sina mål. Båda lagen hade lika stora chanser att näta så det var lite snopet att San Jose kvitterade genom Torrey Mitchell på en tillfällighet som Kiprusoff inte hade en chans på. Sen hade San Jose en puck inne i mål under förlängningen efter ett kanonskott men domarna bedömde det som att Kiprusoff knuffats omkull i momentet innan av en San Jose-spelare och därmed dömde bort målet. Dock visade reprisen att det faktiskt var Olli Jokinen som knuffar omkull sin lagkamrat i målet.

Det blev inget mål i förlängningen och jag var även besviken att vi inte fått något slagsmål för det har hängt i luften. Men när slutsignalen ljöd så brakade Mike Cammalleri ihop med Marc-Edouard Vlasic vilket var lite oväntat. De båda är ju inte kända för att vara några slagskämpar direkt. Men det var å andra sidan mest brottning så speciellt spännande blev det aldrig. Hur som helst så gick det hela i alla fall till straffar där Iginla och Cammalleri missade för Calgary och Patrick Marleau och Michal Handzus nätade för San Jose vilket gjorde att San Jose gick segrande ur striden. Jag skulle vilja säga att San Jose vann straffarna på grund av Niemis iskalla lugn så ja, målvaktskampen blev oavgjord då i alla fall kanske.

Nåväl, det blev förlust och Calgary visar fortfarande prov på oförmåga att göra mål men som tur är så är defensiven tillbaka på banan igen efter den pinsamma 9-0 förlusten mot Boston Bruins för ett tag sedan. Det skulle ju inte göra ont för Calgarys anfall om Alex Tanguay, Brendan Morrison och David Moss kommer tillbaka från sina skador snart för nu haltade Curtis Glencross ut under matchen också och han får inte vara borta just nu! Nåväl, en poäng borta mot Sharks är inte så illa pinkat kanske för vi brukar som sagt ha aningen svårt att slå dom under seriens gång.

##### Svenskkollen i matchen: #####

Mikael Backlund (Calgary Flames)
Backlund spelade hela matchen som center i förstakedjan med Jarome Iginla som vanligt. Men nu har dom fått in Mike Cammalleri istället för Olli Jokinen sedan två matcher tillbaka och dom har inte riktigt funnit varandra än. Tycker det är lite synd att dom plockade bort Jokinen för dom hade börjar hitta varandra riktigt bra i den kedjan. Backlund gör dock ett gediget jobb men han får nog börja producera lite poäng så inte lagledningen tröttnar på honom.

Douglas Murray (San Jose Sharks)
Den hårdföre Douglas är en liten favorit hos mig men han var ganska anonym de två första perioderna tycker jag. Han kom dock in mer och mer i spelet i tredje perioden och hade både stenhårda tacklingar och en del halvfarliga skott på mål från sin backplats. Han är ju ingen målskytt direkt men han gjorde sitt jobb och han gör det väldigt bra.

##### Onkel’s små NHL-tankar #####

Mikael Samuelsson klantade till det och missade en straff för sitt Florida Panthers när dom förlorade mot Boston Bruins. Det gillar jag då jag fortfarande har svårt för Samuelsson sedan han lipade i kvällspressen över att han inte blev uttagen i OS-laget. Jag har oerhört svårt för sånt och han är för evigt en mes för mig…

Ottawa Senetors ”winning streak” på fyra matcher bröts av nykomlingen Winnipeg Jets trots att Alfredsson nästan sköt sönder Mason i målet. Det tycker jag var kul dels för att jag inte gillar Ottawa och dels för att jag vill att Winnipeg skall lyckas i sin comebacksäsong. Ottawa studsade ju tillbaka ganska fort genom att slå Toronto Maple Leafs med 3-2 dock.

Undrar hur bra John Tavares hade varit om han slapp harva i New York Islanders? Varje gång man ser highlights från Islanders matcher så är det Tavares som är i blickfånget. Men det spelar ju ingen roll hur bra han än spelar då övriga laget inte håller samma klass.

Miikka Kiprusoff är endast 3 segrar ifrån att ha stått i målet i 300 segermatcher i NHL. Om jag känner mitt Calgary Flames rätt så kan det nog tyvärr dröja innan ”Kipper” når den gränsen.

#####

Japp det var första Calgary-rapporten det. Frågan är om det blir så långa texter i framtiden, vi får se. Sen vet jag inte om jag skall fortsätta med ”Onkel’s små NHL-tankar” då dom sällan kommer att vara dagsaktuella men vi får som sagt se. Kommentera gärna och säg vad ni tycker.

Nästa match på mitt schema är redan ikväll då Färjestad möter AIK. Kommer Leif Carlsson kunna axla ansvaret som headcoach mån tro? Hur som helst så måste vi vinna ikväll och mot Linköping på lördag för att känna oss någorlunda lugna. Förlust i dessa två matcher och vi sitter med röven i skiten rejält. Rapport kommer förhoppningsvis på fredag.

/Onkel D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar