Edmonton Oilers Vs. Calgary Flames 2-6

Speldatum: 21/1-2012
Spelplats: Rexall Place, Edmonton
Serie/Turnering: National Hockey League

Så var det återigen dags för ”The Battle of Alberta” borta i KanadaCalgary Flames stannade till hos Edmonton Oilers som sista stop på denna road trip. Tyvärr kom beskedet att Calgarys ledande målgörare, Curtis Glenncross, blir borta upp till sex veckor efter den knäskada han ådrog sig senast. Men samtidigt så gjorde Brendan Morrison comeback och Alex Tanguay är tydligen inte långt borta heller. Hur som helst så blev det lite omkastningar i Calgarys kedjeformationer nu när Glenncross försvann men det verkar bara ha varit till det bättre! För så här frejdigt har inte Calgarys anfallsspel varit på många matcher! Nu är väl i och för sig Edmonton inte i sin bästa form och Calgary har fyra raka segrar mot sin värsta konkurrent i Kanada men det fråntar inte Calgary att dom gjorde en bra match!

Redan efter knappa sju minuter stänkte Mikael Backlund upp 1-0 i nättaket och innan perioden hade både Blake Comeau och Lee Stempniak utökat ledningen till 3-0 för Calgary. Stempniaks mål var ett benhårt skott rakt upp i krysset som målvakten Nikolai Khabibulin inte hade en suck på. Sen hade Edmonton en reduceringspuck inne i mål men slutsignalen för första perioden ljöd precis innan pucken gick över mållinjen. Det hade dock inte varit rättvist med mål där för Calgary hade ett högt tempo och styrde det mesta i perioden.

Andra perioden var jämnare men rycktes isär på grund av utvisningar. Edmonton tog tag i taktpinnen lite mer men Calgary ställde om snabbt och visade prov på giftiga kontringar men dom hade svårt att utnyttja dom. Målet kom dock men först när det var endast halvminuten kvar då Stepniak fick till ett snärtigt dragskott. Kanske inte rättvist men vem bryr sig?

Inför tredje perioden så bänkades Khabibulin och Devan Dubnyk fick chansen istället. Redan i början av perioden så sköt Andy Sutton ett fräsande skott förbi Miikka Kiprusoff i Calgarymålet och Edmonton fick lite kontakt. Men segern var aldrig hotad. Några minuter efter så sköt Jarome Iginla 5-1 i power play och Edmonton kändes som ett slaget lag. Calgary såg mest bara till att försvara ledningen sen och Edmonton fick inte de riktigt heta chanserna de ville ha kändes det som. Dom lyckades dock pilla in en reducering bakom en skymd Kiprusoff men det var också allt. När Stepniak sen fullbordade sitt hat-trick genom att sätta 6-2 I tom bur med två minuter kvar så var matchen över.

Calgary spelade ett disciplinerat spel med ett högt tempo och med skärpa i avsluten vilket gjorde att denna bortaturné slutade med succé. Fem poäng av sex möjliga blev det och även om det är långt kvar till slutspelsplatserna så finns det en positiv anda nu känns det som i alla fall. Bara hoppas att de skadade spelarna snart kommer tillbaka och förblir friska så kan kanske denna säsong bli riktigt kul i alla fall.

##### Svenskkollen i matchen: #####

Mikael Backlund (Calgary Flames)
Backlunds bästa match offensivt på länge! Han visade prov på sina snabba fötter och sina fina handleder men han har fortfarande en del att bevisa tycker jag. Han fick spela med en delvis ny omgivning också och kanske var det d som gjorde att han fick fart under rören? Positivt Micke!

Magnus Pääjärvi-Svensson (Edmonton Oilers)
Magnus fick spela mycket, bland annat i power play, men fick inte mycket uträttat. Han hade bra fart under skridskorna men hade å andra sidan inga direkt giftiga skott på mål. Men han hade lite samma problem som hela Edmonton som ständigt fick stångas mot ett disciplinerat Calgaryförsvar.

####

Ja det var ju skönt med en rejäl seger men frågan är om Arsenal kan vara lika övertygande mot Manchester United om några timmar? Jag är skeptisk…